huna_ja_honey_logo 
Me pyrimme linkoamaan hunajat jaksoissa, siis sitä mukaa kun lingottavaa tulee, näin eristä tulee hieman erilaisia koostumukseltaan ja myös maultaan.
Suoraan pesästä purkkiin-hunaja kiteytyy purkissa, joskus jo viikossa ja joskus se pysyy hyytelömäisenä pitkäänkin. Moni hunajan ystävä haluaa notkeaa, ns. lusikoitavaa hunajaa. Sellainen hunaja tehdään vaivaamalla. Vaivattu hunaja pysyy notkeana eikä enää kiteydy.
Ulkomaiset hunajat pysyvät juoksevina kuultavina pitkään. Myös pastoroidut (iskukuumennetut) kotimaiset  säilyvät juoksevina. Me emme iskukuumenna hunajaamme.
Kennohunaja on hunajaa täynnä olevasta hunajakakusta leikattu pala. Siinä hunaja on edelleen mehiläisten rakentamassa ja peittämässä kennossa. Jos kiinnostusta löytyy, niin toimitamme myös kennohunajaa.
Vaalea pinta hunajan päällä on vain hunajavaahtoa. Usein tuottajat kuorivat vaahdon pois, että hunaja näyttäisi paremmalta. Me emme kuori vaan meistä se luo aitouden tuntua ja antaa käsityön leiman.
Joskus hunaja kerrostuu, pinnalle nousee juokseva läpikuultava hunaja ja sen alla hunaja on paksumpaa. Tällöin hunajan kiderakenne on ns. romahtanut.
Kiderakenne muuttuu kun hunajaa vaivataan. Se juuri on vaivaamisen tarkoituskin, saada hunaja vähemmän kiteiseksi. Jos vaivataan liian kauan silloin kiteiden kulmat pyöristyvät liikaa ja näin pienimmät kiteet pääsevät nousemaan isompien kiteiden välistä pintaan. Hunaja on kuitenkin edelleen yhtä hyvää ja kaikki sen hyvät ainesosat ovat tallella ja sitä voi käyttää aivan normaaliin tapaan. Kerrostuneen hunajan voi myös sekoittaa lusikalla tasaiseksi, mutta se palautuu muutamassa päivässä takaisin kerroksiin.
Ainoa ongelma kerrostuneessa hunajassa on se, että pinnalle nousseen hunajan kosteusprosentti on suuri ja lämpimässä pinnalle noussut hunaja voi ruveta käymään.
Sitten siitä voikin tehdä viiniä.

takaisinnappi
takaisin