huna ja honey logo
Miksi Huna ja Honey:n hunaja on paremman makuista kuin kaupan hunaja?
Samasta syystä kuin mustikka on paremman makuinen kuin mansikka ...vai oliko se toisin päin?
Eräät hunajamme ystävistä kyllä ovat sitä mieltä, että meidän hunaja on oikeasti parempaa.
Meistä paremmuus on kuitenkin maistajan suussa.

Makueroja kyllä hunajissa on riippuen mistä kukista mesi on kerätty.
Kaupunkihunaja voi maistua erilaiselta kuin maaseudulta kerätty. (Meidän hunaja tulee maaseudulta, Perniöstä.) Kasvilajisto on kaupunkien tienvarsi- ja puistoistutuksissa erilainen kuin maaseudun luonnossa. Suomessa kaupunkimehiläiset valmistavat hunajan usein myös katupuissa aterioivien kirvojen mesikasteesta.

voikukka horsma
L
ähes aina hunaja on monien kukkien sekoitus, metsistä, niityiltä ja pelloilta. Mehiläiset eivät ole vielä oppineet, että voisivat lajitella eri kukkien hunajat eri kennoihin, näin meidän olisi sitten helppo lingota hunajat lajeittain. Kanervahunajan voi erotella, koska se ei irtoa normaalissa lingossa. Se on sitkeää ja tiukasti kiinni kakussa. Kennosta sen voi kyllä linkouksen jälkeen puristella erikseen, mutta me emme ole vielä tehneet sitä. (Jos joku haluaa, niin kyllä puristellaan.)
Kevätkesällä kukkivat eri mesikasvit kuin keski- ja loppukesällä, siksi myös hunajan maku ja rakenne vaihtelevat, vaikka mehiläisten lentoalue on sama.

 vadelma
M
yös säät vaikuttavat kasvien kukintaan ja näin myös hunajan makuun. Jos on lämmin kevät ja kaikki kukat kukkivat lähes yhtä aikaa, niin hunaja on erilaista kuin silloin kun kukinta tapahtuu jaksoissa. Säät vaikuttavat myös meden laatuun ja määrään ja medestä mehiläiset sen hunajan tekevät.

Monet tarhaajat linkoavat vasta syksyn alla kaikki kerralla, silloin alku- ja loppukesän hunajat ja maut sekoittuvat keskenään. Me pyrimme linkoamaan hunajamme jaksoissa, eri aikoina lingotuissa hunajissa on mauissa ja koostumuksissa eroja. Lyhyen kokemuksen perusteella olemme huomanneet, että juhannuksen aikoihin pesästä otetut ja lingotut hunajat kiteytyvät hitaammin kuin kesän viimeiset. Silloin metsämarjojen kukkimisen aikoihin on ollut otolliset olosuhteet, sillä niistä saatava hunaja pysyy pitkään juoksevana.

takaisinnappi
takaisin