Elämme merkkien ja sertifikaattien aikaa.
On
märkätilasertifikaatti, liikenneviraston tieturva, putkistopassi,
tulityökortti, ympäristöosaajapassi, hygieniapassi, B-jarrulupa,
sirkkalehtilippu, avainlippu, EU-luomu, aurinkoluomu, jne. jne.,
kymmeniä ellei satoja erilaisia sertifikaatteja, kortteja, passeja ja
merkkejä.
Huna ja Honey lähtivät innolla mukaan tähän merkkien maailmaan.
Tässä meidän merkkien selitykset:-).
(Kaksoispiste, tavuviiva ja sulkumerkki tarkoittaa iloista ja/tai onnellista.)
No process tarkoittaa prosessoimatonta hunajaa.
Tässä
tapauksessa prosessoimaton tarkoittaa kuumentamatonta eli
pastoroimatonta. Prosessoimaton hunaja ei ole ollut mehiläispesän
sisällä olevaa +35 astetta kuumemmassa tilassa. Näin kaikki hyvät
aineosat ovat säilyneet hunajassa.
Miksi hunajaa yleensä kuumennetaan?
Kuumentamalla
hunaja nopeasti +60 asteeseen siitä saadaan juoksevaa ja sen jälkeen se
säilyy myös juoksevana jopa vuosia. Jokainen kuumennuskerta heikentää
hunajan laatua.
Suomalainen prosessoimaton hunaja kiteytyy, joskus viikossa ja joskus se säilyy juoksevana kauemminkin.
Cleantech tarkoittaa puhdasta teknologiaa.
Se tarkoittaa
tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät
luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät
liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia. Näin kerrotaan
Wikipediassa.
Hunajamme on puhdas luonnontuote. Se on sokerin tuotantoa joka samalla lisää Suomen marja- ja hedelmäsatoja.
Se on cleantech tuotantoa parhaimmillaan, jokainen gramma ja jokainen euro.
Glean energy tarkoittaa keräilyenergiaa ja myös hajautettua energiantuotantoa.
Yleensä
hajautettu energiantuotanto tarkoittaa tuotantomallia, jossa
suhteellisen pienikokoiset sähkön-, lämmön- ja kylmäntuotannon
laitokset ovat hajautuneena ympäri siirtoverkkoa.
Etenkin
uusiutuvien tuotantomuotojen avulla toteutettu hajautettu
energiantuotanto on yksi vahva keino hiilidioksidipäästöjen
pienentämiseksi ja ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Ainakin
periaatteessa lähellä kulutusta tuotettu energia pienentää myös
häviöitä, koska sähköä ei tarvitse siirtää pitkiä matkoja.
(Vesa
Vihanninjoki, Suomen ympäristökeskus SYKE, Kulutuksen ja tuotannon
keskus, Ilmansaasteet ja ilmastonmuutoksen hillintä, 30.6.2015)
Hunaja on pääasiassa energiaa ja hunajan tuotanto on energiantuotantoa.
Hunajan tuotannossa malli on sama, pienet yksiköt keräävät energiaa ja jakavat sen lähiympäristöön.
Kotituotanto on hunajan tuotantoa pienessä mittakaavassa.
Hunaja tuotetaan
ja pakataan kotona. Se on pienimuotoista ruoantuotantoa joka käyttää
oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia samoin kuin
lähiruokakin.
Wikipedia sanoo lähiruuasta näin.
Lähiruoka voi olla lihaa, maitotuotteita, viljatuotteita, hilloja tai
muita maataloustuotteita. Lähiruoka on käsitteenä toistaiseksi melko
vakiintumaton ja epätarkasti määritelty. Esimerkiksi maantieteellisesti
lähiruoaksi saatetaan laskea vain muutaman lähikunnan alueella tuotettu
ja kulutettu ruoka, kotimainen ruoka tai jopa EU:n alueella tuotettu ja
kulutettu ruoka. Lähiruoan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ruoan tuoreus
ja alkuperätieto. Sen merkittävinä etuina pidetään myös puhtautta,
pientä ekologista jalanjälkeä sekä pakkausjätteiden vähäisempää määrää
ja paikallista kierrätettävyyttä. Lisäksi lähiruoan tuotannon ansiosta
alueellisella ruokaperinteellä katsotaan olevan paremmat
säilymismahdollisuudet.
Lähiruoka saattaa kuitenkin olla myös ympäristölle haitallisempaa kuin
kauempana tuotettu. Halvin ruoka on yleensä tuotettu vähimmillä
resursseilla ja päästöillä, esimerkiksi olosuhteissa, jossa vähemmät
lannoitteet, lämmitys, ruokinta ja sisälläpito ovat tarpeen.
Sesonkiaikana syötyinä jotkin kotimaisetkin tuotteet voivat olla
ympäristöystävällisiä, ja tuotteiden väliset erot ovat suuria.
(Wikipedia)
Anarkistin luamu on aina luonnonmukaisesti tuotettua kotimaista hunajaa.
Se on meidän
mehiläisten luonnonmukaisesti valmistamaa hunajaa ja mesi on kerätty
Perniön maaseudun kukista, niityiltä ja metsistä.
Meidän
luamumehiläiset käyvät samoilla kukilla kuin kaikki muutkin mehiläiset.
Ne myös valmistavat hunajan ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin
mehiläiset.
Hoidamme mehiläisiämme parhaalla mahdollisella tavalla.
Oikeasti luamuhunaja ja luomuhunaja ovat aivan yhtä hyviä sanan kaikissa merkityksissä.
Suomessa ei kukaan mehiläistarhaaja käytä mihinkään mehiläistautiin antibiootteja.
Mehiläisten vapautta tai elintapoja ei rajoiteta mitenkään.
Hunajaan ei lisätä mitään eikä siitä myös poisteta mitään.
Otteita Wikipedian Luomueläintuotanto-sivulta.
Luomueläintuotanto tarkoittaa tuotantoeläinten hyödyntämistä mahdollisimman luonnonmukaisella tavalla...
...Kotieläintaloudessa
kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen
käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä luonnollisten, lajinmukaisten
rehujen käyttöön. Antibiootteja voidaan käyttää eläinten hoitoon
eläinlääkärin ohjeistuksen mukaisesti. Esimerkiksi kana pääsee
luomutilalla kuopsuttamaan maata ja nukkumaan orrella. Sika saa tonkia
ja lehmä elää laumassa. Luomueläimiä ei kytketä tai pidetä häkeissä. Ne
myös ulkoilevat paljon ja laidunkauden ulkopuolella nauttivat
ulkoilmasta jaloittelutarhoissa....
....Luomurehu
tuotetaan luomusäädösten mukaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita
tai kasvinsuojeluaineita. GMO-ainesosia luomurehussa ei sallita.
Lammas ja vuohi ovat ekologisia kotieläimiä...
...Naudoista maitolehmiä laidunnetaan kesäisin nurmilla ja talvisin ne syövät pääasiassa nurmikasveista koostuvaa rehua...
...Broileri
on ekologisempi kuin sika, sillä se on pienikokoisempi ja kasvaa
nopeammin. Broilerit ja siat vaativat kuitenkin myös ihmisravinnoksi
kelpaavaa ravintoa, kuten ohraa, maissia tai valkuaiskasveja.

takaisin